- Veel organisaties hebben wel eens een mismatch gehad bij het invullen van een vacature.
- Met de huidige krappe arbeidsmarkt is dat iets wat men graag voorkomt.
- Er zijn manieren om te zorgen dat je een vacature goed invult.
- Lees ook: Deze vragen kun je stellen, als je bij een sollicitatie bent afgewezen door een computeralgoritme
Het komt regelmatig voor dat kandidaten die vacatures invullen uiteindelijk niet de gewenste versterking blijken voor een organisatie. Volgens onderzoek van wervingsbureau Robert Half heeft 52 procent van de ondervraagde bedrijven dit meegemaakt. Een groot deel van de ondervraagde managers zegt daarnaast dat dit een grote impact heeft op het bedrijf, zeker nu de arbeidsmarkt krap is.
Naast dat het in vergelijking met een jaar geleden een stuk moeilijker is om vervanging te vinden, heeft het bestaande personeelsbestand ook last van de zogeheten mismatch. Zij moeten vaak taken overnemen, waar managers zeggen dat het in een hybride werkomgeving lastig is om niet geheel geschikte nieuwkomers bij te sturen.
Een van de meest voorkomende redenen dat nieuwe werknemers toch niet bij een organisatie passen, is volgens het onderzoek een gebrek aan technische vaardigheden. Een andere reden dat nieuwkomers buiten de boot vallen is doordat de soft skills (de persoonlijke eigenschappen, sociale vaardigheden, communicatieve vaardigheden, enzovoorts) niet bij het bedrijf passen.
Let niet alleen op ‘cultural fit’ bij sollicitatie
Dat zaken als soft skills en technische vaardigheden over het hoofd worden gezien, komt volgens de onderzoekers doordat werkgevers en managers zich te veel richten op de cultural fit. Hierbij gaat het erom of de kandidaat bij het bedrijf past qua soft skills, persoonlijke doelen en waarden.
"Aangezien cultural fit steeds belangrijker wordt voor zowel werkgever als kandidaat is het logisch en ook belangrijk dat werkgevers hierop focussen bij het werven van nieuwe kandidaten", zegt directeur Jan Koorneef van van Robert Half in een perstoelichting.
Maar naast de cultural fit blijven ook de hard skills, de technische vaardigheden, en soft skills zoals het vermogen tot samenwerken en plannen, van groot belang, aldus Koorneef. "Uiteindelijk moet een nieuwe collega binnen het team passen, maar ook op inhoudelijk niveau mee kunnen."
Om te zorgen dat werkgevers in de toekomst niet meer tegen deze problemen aanlopen, raadt het recruitmentbedrijf aan om sollicitanten op een vacature beter te screenen. Ook het sollicitatieproces zelf moet soms aangepast en efficiënter gemaakt worden om mismatchen te voorkomen. Een korter en sneller proces is volgens veel ondervraagde managers een oplossing.